НОВА ГОДИНА НА ТАРИ 2016.

Планинарска кућа „Тара“ (1040m) се налази у самом центру туристичког центра Калуђерске Баре на делу планине Тара званом Равна Тара. У непосредној близини су хотели Оморика и Бели бор, национална кућа Јеремичак, самоуслуга, пошта, спортско-рекреативни објекти (фудбал, тенис, кошарка), трим стаза и травнато фудбалско игралиште. На располагању су и две ски стазе опремљене „вученицама“, Оморика дужине 200 метара и Бели бор дужине 150 метара.

За љубитеље пешачења постоји неколико уређених пешачких стаза чије су полазне тачке управо из Планинарскe кућe "Тара":

- Видиковац Црњесково,

- Језеро и брана Јаревац

- Борово брдо

- Манастир Рача

- Манастирски станови и ергела коња

У периоду од 30.12.2015. -05.01.2016. године, Спортско-пењачки клуб „Осмица“ из Деспотовца одржао је зимски камп на планини Тари. Учесници су били смештени у планинарскоj кући „Тарa“. Учествовало је пет детета и шест одраслих.

Зимски камп је започео обиласком пешачке стазе „Јаревац“. Ова стаза, која скоро целом својом дужином прати истоимену речицу Јаревац, представљала је право уживање за децу као и за одрасле. У току обиласка одржано је предавање о исхрани у природи, уз упознавање са гљивама које су пронађене на стази. Наредног дана је пешачком стазом посећен видиковац Црњесково.

Другог јануара СПК „Осмици“ су се придружили чланови СПК „Стари град“ из Ужица и заједно су идући пешачком стазом обишли Манастирске станове и ергелу коња. У овој акцији је било 26 учесника.

Највећи изазов за децу била је скијашка стаза Оморика. Трећег, четвртог и   петог јануара је стаза била под снегом па су већину слободног времена проводили уз забаву и дружење, а истовремено усавршавајући своје скијашке способности.

Петог јанура је дошао дан за повратак кући.

Нерадо смо се одвојили од ове, са пуним правом зване „лепотице“ у нади да ће наш поновни сусрет бити што пре и у још већем броју.

Текст саставио Златко Јовановић