Извештај са отвореног првенства у спортском пењању Рајац 2014.

Првенство Београда у спортском пењању у дисциплии тежинско одржано је у недељу 28. септембра 2014. године на масиву Своборској Рајца, тачније испод врха Чардак, у атару села Грађеник (општина Љиг). Првобитни термин била је субота 27. септембра, дан раније, али због обилне кише која је пала у петак, стена је била скоро потпуно мокра, па је договорено да се одложи за недељу у нади да ће се смерови осушити. Даље одлагање није долазило у обзир због поклапања са такмичењем на вештачкој стени и болдер маратону, наредног викенда.
У организацији такмичења учествовали су Пењачки тим ПК „Победа“ и Одсек за спортско пењање Планинарског  савеза  Београда. Због кратког временског периода за организацију такмичења, договорено је да сви учесници дођу сопственим превозом. Као алтернативу, организатор манифестације „Дани чистих планина“, ПК „Победа“, у склопу које је укључено било и пењачко такмичење, понудио је могућност да се део такмичара превезе њиховим аутобусом до места Кадина Лука, одакле би организатор колима превезао такмичаре преосталих 3 километра до саме стене. Због тога, а и због жеље да што више људи присуствује такмичењу и отварању новог пењалишта, стартнина за такмичење није наплаћивана.

Такмичење су обезбеђивала три припадника Горске службе спашавања Србије.

За оне такмичаре који су желели да дођу дан раније, био је обезбеђен бесплатан смештај у непосредној близини стене, или поред планинарског дома „Чика Душко Јовановић“, или смештај у самом дому који је наплаћиван по стандардном ценовнику.

На такмичењу су била присутна тројица судија.

Организатор је такође обезбедио комплете за све смерове, и одређен број шлемова за оне такмичаре који нису имали.

Организатор је обезбедио дипломе и медаље за прва три места у мушкој и женској категорији. Планирано је било да се такмичари поделе у јуниоре и сениоре, али због већег присуства сениора, а ни једног јуниора, није било лаких јуниорских смерова одустало се од тога.

Укупно је урађено 15 смерова тежине од 6- до 8+/9- по међународној “УИАА” скали. Од тога, 10 смерова је било пењиво на дан такмичења, док су осталих 5 били и даље мокри, тако да су остали неоцењени. Списак смерова:

1. Вуница 6-
  2. Атеиста 7-
  3. Бабина папуча 7-
  4. Бадњак 7-
  5. Е7 8+
  6. Утрнули 8
  7. Нонијус 8+
  8. Гранит је гранит 8+/9-
  9. Екстази 7
  10. Динамит 8 (има екстензију; на дан такмичења је скраћен јер је горњи део био мокар)
  11. Корњача – пројекат
  12. Минут до 12 – пројекат
  13. Новчаник – пројекат
  14. Папара – пројекат
  15. Несвршени – пројекат

Резултати такмичења:

На такмичењу је било присутно 28 такмичара. Од тога 21 у мушкој и 7 у женској конкуренцији. Такмичари који су учествовали су чланови следећих 5 клубова:

1. ПК „Земун“
  2. СПК „Вертикал“
  3. ПК „Гекон“
  4. ПК „Победа“
  5. ПК „Пентраx“
  6. ПК „Цлимбинг трибе”

Било је присутно још људи који су дошли да подрже такмичење али нису узели учешће у њему. Међу присутним, био је и начелник Алпинистичког одсека Београд, Томислав Топаловић. Треба напоменути да је АОБ раније дао болтове и плочице од којих је опремљено пет смерова на стени.

Резултати за женску и конкуренцију:

1.Јаковљевић Јелена СПК „Вертикал“
2.Милена Гавриловић ПК „Гекон“
3.Милица Тубин СПК „Вертикал“ / Драгана Мирјанић ПК „Гекон“

Резултати за мушку конкуренцију:

1.Немања Чизмић ПК „Climbing tribe”
2.Лазар Стефановић ПК „Пентраx“
3.Жарко Јевремовић СПК „Вертикал“

Закључак, оцена такмичења и критике:

Првенство Београда у спортском пењању на природним стенама у дисциплини тежинско, организовано је на високом нивоу. Избор стене, иако је каменолом у питању, позитивно је критикован од стране такмичара, поготово обзиром да је у питању чист гранит. Негативан утисак је оставила киша, која је два дана пре такмичења наквасила сву стену, па је пет смерова било непењиво, а такође је на једном месту организатор имао пропуст у виду неочишћеног дела стене, који је моментално, на сугестију такмичара – очишћен, као и присуство маховине и блата на неким деловима, који су упркос чипћењу, остали након кише.

Похвално је то што је пењачка заједница добила ново, најближе пењалиште Београду, на само 90 километара, и то у гранитној стени. У непосредној околини постоји још капацитета, али и на каменолому на којем је одржано такмичење могуће је опремити још 5 – 10 смерова.

У Београду 01.10.2014. године

Микић Радомир

Председник комисије Пењачког тима ПК „Победа“