25. меморијални успон на Бјелашницу

Планинарски клуб „Железничар” у договору са Хрватским планинарским друштом „Бјелашница-1923”, наставља традицију организовања и вођења меморијалног успона на ову ћудљиву планину, у знак сећања на седморицу земунских планинара, трагично настрадалих у ноћи 1/2 децембра 1962. ПСД „Железничар” је у договору са ПД „Бјелашница“ из Сарајева, организовао и водио 19 меморијалних успона, од новембра 1972., коју је подржао ПС БиХ, па до почетка деведесетих година када је прекинуо из познатих разлога. Крајем новембра 2008. године Клуб преузима и наставља организацију меморијалног успона у зимским условима, уз финансијску подршку ПСБ-а односно, Секретаријата за спорт и омладину Скупштине града Београда.

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ВИСОКОГОРСКОЈ АКЦИЈИ У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ПЛАНИНАРСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА 25. МЕМОРИЈАЛНИ УСПОН НА БЈЕЛАШНИЦУ (2067 м) 29.11. – 01.12. 2013.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ: 29.11.2013. Петак, 17.00 х Полазак са паркинга Градске општине Нови Београд.Долазак у Сарајево око поноћи. Смештај и ноћење у хостелу у двокреветним и трокревентним собама са купатилом и грејањем. 30.11.2013. Субота, 07.00 х Доручак и полазак на Бјелашницу (Бабин До – подно смучарских терена Бјелашнице). Од временских услова зависи почетак и дужина успона. Сам успон на врх (2067 м) није алпинистички, али је високогорски у зимским условима. ЗА ОВАЈ УСПОН ЈЕ ПОТРЕБНА: КОМПЛЕТНА ЗИМСКА ПЛАНИНАРСКА ОПРЕМА (прочитати – „Подсетник за планинаре” ВИИИ издање ПСД Железничар), ДОБРА КОНДИЦИЈА И ИСКУСТВО НА ВИСОКОГОРСКИМ УСПОНИМА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА. По доласку на врх, група одлази на Спомен-обележје (седмострани обелиск), трагично настрадалим земунским планинарима. Цео успон ће бити организован уз помоћ припадника ГСС-а из ХПД „Бјелашница-1923”. Вође акције ће непосредно пред успон утврдити опремљеност учесника: обућа, одећа, физичка спремност и одлучити на лицу места о спремности сваког планинара да учествује на акцији! Водичи задржавају право измене плана успона ! Планинари који нису кондиционо припремљени и немају неопходну опрему могу остати у Бабином Долу и у својој рганизацији обићи олимпијски део Бјелашнице, или кренути са групом до одређене тачке. После завршетка успона и доделе захвалница, напуштамо Бјелашницу. Увече: дружење са планинарима из Сарајева. Ноћење. 01.12.2013. Недеља, 09.00 х Доручак и обилазак знаменитости града Сарајева са посетом Башчаршији. У 15.00 х полазак за Београд. Долазак у Београд око 22,30 х. За планинаре млађе од 21 године цена је 25 € Ц Е Н А : 40 € – 40 планинара 45 € – 30 планинара 55 € – 20 планинара Пријава уз аконтацију је обавезна и износи 25 €, а остатак у аутобусу. У случају отказивања после 22.11.13. дужни сте да обезбедите замену, новац вам не може бити враћен Цена обухвата: два ноћења, превоз и трошкови организације Меморијала Бјелашница 2013. Храна: Из ранца или у ресторану хостела. Обавезно понети ЛИЧНУ КАРТУ (гранични прелаз) и ПЛАНИНАРСКУ КЊИЖИЦУ (плаћена чланарина за 2013). Детаљније информације: на састанцима ПК „Железничар”, средом 18-20 х до попуне групе. Припремни састанак групе одржаће се 27.11.2013. у 18.00 х (присуство обавезно). Пријавом и уплатом учесник-ца преузима све обавезе из Извода из Правилника о раду Секције за акције. ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР ПК ЖЕЛЕЗНИЧАР: Вође акције: Надица Стојков 060/3025-660 Никола Радојевић 061/2436-352 Вођа успона: СУОРГАНИЗАТОРИ УСПОНА: Радмило Марић 063/1234561 ХПД БЈЕЛАШНИЦА-1923 САРАЈЕВО 51 година трагедије на Бјелашници 2. децембар 1962 – 2. децембар 2013 У време тадашњег празника Дана Републике Југославије, 29.11.1962. године група од 11 планинара из СД „Наша Крила“ из Земуна кренула је на планину Бјелашницу. Планина се налази у централном делу БиХ, југозападно од Сарајева, на самој граници континенталне и медитеранске климе и због тог свог положаја је позната по наглим променама времена, изузетно ниским температурама (-42 Ц степена) и јаким ударима ветра од преко 160 км/х. Због таквих услова планина је била интересантна за метеорологе и већ 1894 подигнута је прва метео-опсерваторија. Земунски планинари су имали ту несрећу да их 01.12.1962. у поподневним сатима, на путу измедју планинарског дома на Ситнику до Опсерваторије захвати незапамћено невреме, са брзином ветра од 160 км/х и изузетно ниском температуром. У немогућности да по мраку и оваквим метео условима пронађу Опсерваторију и преноће у њеној спасоносној Планинарској соби, одлучују да импровизују склоништа и сачекају зору да би кренули даље. На жалост, та ноћ је била кобна за 7 земунских планинара: Зоран Иванишин (19 г – студент, ПД Партизан Београд), Слободан Вујинац (18 г – ученик, Наша крила), браћа Синиша (18 г – ученик, ПД Бјелашница Сарајево) и Зоран Творић (16 г – ученик, ПД Железничар Сарајево), Никола Кожух (16 г – ученик, Наша крила), Александар Крњешевац (15 г – ученик, Наша крила) и Анђелко Сабо-Пешић (непуних 15 г – ученик, Наша крила). Четворица планинара су успели да се исцрпљени и промрзли, спусте до села Милишића. У тренутку раздвајања групе, један део планинара је кренуо ка долини и тамо нашао спас, док су седморица њих остали на најстрмијем делу Бјелашнице, тумарајући свако за себе, по магли и снежној олуји, тражећи спасоносну Опсерваторију. Најближи настрадали планинар пронадјен је на око 150 м од Опсерваторије, а најдаљи на 315 м од ње. На месту где је пронађен најдаљи настрадали планинар, Општина Земун, уз учешће породица настрадалих младића, подигла је седмострани обелиск, који још постоји и који сваке године, крајем новембра – походе учесници Меморијала на Бјелашницу. У акцији спасавања и претраживања терена започело се већ у раним јутарњим часовима 03.12.1962. године у пречнику од 5 км. Пуних седам дана чланови ГСС, уз помоћ мештана села Лукавице и Милишића, радника са огледног добра „Игман“, милиционера из Сарајева са псима трагачима, уз присуство чланова породице настрадалих, по сменама, (укупно њих 200), уз готово надчовечанске напоре, успели су да пронађу петорицу настрадалих. За проналажење преостала два планинара позвана је ГСС Словеније из Јесенице, са специјално обученим псима, тако да се закључно са 9. децембром завршила претрага и извлачење настрадалих младих Земунаца. Ова трагедија је једна од најтежих планинарских трагедија на Балкану. Меморијал Бјелашнице у зимским условима се наставља од 2008. године са поруком ДА СЕ НИКАДА ВИШЕ, НА НЕКОМ ДРУГОМ МЕСТУ, НЕ ПОНОВИ БЈЕЛАШНИЦА! Традиционално са Бјелашнице доносимо седам зимзелених гранчица за седам настрадалих Земунских планинара. Положићемо их на споменик на Земунском гробљу, као и сваке године, 02.12.2013. тачно у 12,00 х. Позивамо вас да тог дана присуствујете помену. Београд, 09.10.2013. године.